Skip to content

Studieaanbod

Specialisatie arbeidsmarkt

Slager Charcutier

Volledig schooljaar

Met de start van het schooljaar 2025-2026 krijgen de zevende leerjaren (specialisaties) een inhoudelijke facelift waardoor onze studenten sterker dan ooit naar het werkveld kunnen. Wie specialiseert, investeert in zichzelf en tilt zijn of haar vakkennis naar het hoogste niveau. Levensecht leren is de motor van je specialisatie. Met de focus op veel praktijk scherp je je basisvaardigheden aan tot je een meester bent in je vakgebied. Je komt in contact met de boeiende bedrijfswereld, loopt stage in toonaangevende zaken en je passie en creativiteit gaan hand in hand met je innovatieve blik op voeding. Je wordt niet alleen een specialist in je vak, maar je ondernemerschap schenkt je de mogelijkheden om snel je dromen en ambities waar te maken.

De inhoud
Waar een specialisatie culinair slager traiteur meer focust op ‘koken’ en het bereiden van lekkere kant-en-klare maaltijden, gaan we hier dieper in op de verdere verwerking van vlees. Hoe maak je uitzonderlijke kookhammen? Hoe tover je een eigentijds wildpastei uit de oven? Kortom, we denken mee over innovatie binnen de charcuterie en leren onze studenten bereidingen te maken met minder vet, minder zout, maar met meer smaak. Hybride burgers waarin een gedeelte van het vlees wordt vervangen door groenten of plantaardige producten staan evenzeer op het programma. Wil je je als slager specialiseren in charcuterie? Of wil je als kok je eigen vleeswaren maken? Of wil je als kok ook de stap naar vlees en charcuterie maken? Dit is jouw specialisatie!



De aanpak
De opleiding slager charcutier is volledig nieuw aan Ter Groene Poorte en zet met twintig uur praktijk per week hoog in op het ambacht. Twee uur technische vakken onderstrepen de theoretische kennis. Ook leerlingen uit de bakkerij- of hotelschool kunnen perfect instromen. Binnen de algemene vorming leer je over ondernemerschap, maatschappelijke oriëntatie en communicatie. Een absolute meerwaarde als je later je eigen zaak opstart.
Vergeet ook niet dat je in deze specialisatie verschillende (onvergetelijke) uitstappen en studiereizen krijgt in binnen- en buitenland. Je stage start begin mei en duurt zeven weken alvorens je afstudeert met een beroepskwalificatie slager charcutier én een extra attest ondernemerschap. Ook stage in het buitenland met Erasmusondersteuning behoort tot de mogelijkheden.

2025 -2026 (Volledig schooljaar)
7e jaar
Algemene vorming6 uur
omvat: ondernemerschap
omvat: marketing
omvat: communicatie
omvat: maatschappelijke oriëntatie
Technische vakken2 uur
Praktijk20 uur
Aantal weken blokstage7