Kwaliteits- en procesverantwoordelijke bakkerij (optie brood volzet)
Volledig schooljaar
Opgelet: de optie ‘brood’ is volzet. De optie banket is nog beschikbaar.
Met de start van het schooljaar 2025-2026 krijgen de zevende leerjaren (specialisaties) een inhoudelijke facelift waardoor onze studenten sterker dan ooit naar het werkveld kunnen. Wie specialiseert, investeert in zichzelf en tilt zijn of haar vakkennis naar het hoogste niveau. Levensecht leren is de motor van je specialisatie. Met de focus op veel praktijk scherp je je basisvaardigheden aan tot je een meester bent in je vakgebied. Je komt in contact met de boeiende bedrijfswereld, loopt stage in toonaangevende zaken en je passie en creativiteit gaan hand in hand met je innovatieve blik op voeding. Je wordt niet alleen een specialist in je vak, maar je ondernemerschap schenkt je de mogelijkheden om snel je dromen en ambities waar te maken.
De inhoud
Kies je voor dit specialisatiejaar, dan ben jij straks de meesterbakker of meesterpatissier die alles weet over specifieke producten binnen een bepaald marktsegment. Afhankelijk van je voorkeur (brood of banket) worden je praktijklessen met focus op banket of brood ingepland. Je krijgt inzichten rond voedingswaarden, je leert werken rond ‘gezonde patisserie’ en je zet klassieke recepten probleemloos om naar glutenvrij, vezelrijk of suikerarm. Creativiteit blijft je motor. Of het nu brood, banket of gebak is. Binnen de broodspecialisatie leer je dan weer alles over (oer)granen en desems en kan je als geen ander een uitgekiend broodassortiment op de plank toveren. In dit specialisatiejaar
kneden we je letterlijk tot de perfecte bakker met inzicht, technisch vernuft en oog voor detail.
De aanpak
Twintig lesuren praktijk per week, dat is doen, voelen en proeven. Practice makes perfect. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in je vakgebied. Wekelijks focussen we in de praktijklessen op het leren ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook op efficiënt produceren. Je leert alle nodige technieken om nachtwerk maximaal uit te schakelen en maakt in onze nieuwe praktijklokalen een wereldreis van brood en banket. Naast de praktijk geven we nog twee uur technische vakken mee en leer je binnen de algemene vorming over ondernemerschap, maatschappelijke oriëntatie en communicatie. Een absolute meerwaarde als je later je eigen zaak opstart. Vergeet ook niet dat je in deze specialisatie verschillende (onvergetelijke) uitstappen en studiereizen krijgt in binnen- en buitenland. Ook stage in het buitenland met Erasmusondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Je stage start begin mei en duurt zeven weken alvorens je afstudeert met een beroepskwalificatie kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij een attest ondernemerschap.






VAKKEN |
Algemene vorming |
7e jaar | |
Algemene vorming | 6 uur |
omvat: ondernemerschap | |
omvat: communicatie | |
omvat: maatschappelijke oriëntatie | |
Specifiek |
Technische vakken | 2 uur |
Praktijk | 20 uur |
Totaal | 28 |
STAGE |
Aantal weken blokstage | 7 |