Ter Groene Poorte vernieuwt zevende leerjaren volledig!
Gepubliceerd op 1 maart 2025
Met de start van het schooljaar 2025-2026 krijgen de zevende leerjaren (specialisaties) van Ter Groene Poorte een inhoudelijke facelift waardoor onze studenten sterker dan ooit naar het werkveld kunnen. Wie specialiseert, investeert in zichzelf en tilt zijn of haar vakkennis naar het hoogste niveau. Hier leert ons land wat lekker is.
Innovatieve blik op voeding
Concreet zal Ter Groene Poorte vanaf volgend schooljaar acht zevende leerjaren aanbieden die kunnen gevolgd worden met een vooropleiding op Ter Groene Poorte of op een andere bakkerij-, slagerij- of hotelschool. Het betreft zes zevende leerjaren die een volledig schooljaar omvatten: Chef!, Maître-Sommelier, Chocolatier, Specialist (banket) bakkerij (onder voorbehoud), Culinair Traiteur Slagerij en Slager Charcutier.
Twee zevende leerjaren kunnen gevolgd worden in een half schooljaar: Chef de partie: groeten, fruit en kruiden en Chef de partie: brood, banket en desserts. Deze starten op 1 september én op 1 februari.
Met de lancering van deze specialisatiejaren speelt Ter Groene Poorte in op de steeds veranderende behoeften van de voedingssector. Studenten krijgen de kans om zich te verdiepen in vakgebieden zoals duurzame gastronomie, patisserie en chocolade, innovatieve keukenconcepten en gastronomisch ondernemerschap. Door samenwerkingen met topchefs, vakexperten en het professionele voedingsveld worden de opleidingen naar een hoger niveau getild.
“Levensecht leren is de motor van iedere specialisatie die we aanbieden”, vertelt Christine Dhondt, directeur pedagogie Ter Groene Poorte. “Met de focus op veel praktijk scherp je je basisvaardigheden aan tot je een meester bent in je vakgebied.
In alle 7de leerjaren kom je in contact met de boeiende bedrijfswereld, loop je stage in een zaak die aansluit bij je eigen toekomstplannen. De school beschikt over een groot netwerk van stageplaatsen in binnen- en buitenland. Voor buitenlandse stages is er ook financiële ondersteuning via het Erasmusprogramma mogelijk.
Je wordt niet alleen een gespecialiseerd vakman of -vrouw, maar dankzij de sterke focus op zowel ondernemerschap als vakmanschap bouw je de mogelijkheden op om al je dromen en ambities waar te maken. Na elk zevende leerjaar verkrijg je een extra beroepskwalificatie die je cv krachtiger maakt en je ook extra meerwaarde biedt in je verdere carrière. Meerdere 7de leerjaren volgen, leidt tot meerdere beroepskwalificaties! Zo kan je jouw rugzakje vullen met een variatie van beroepskwalificaties en zo je carrière vorm geven. Het houdt dus niet op bij één 7de leerjaar.
Halfjaarlijkse opleidingen
Ook nieuw is de opstart van twee zevende leerjaren die over een half schooljaar lopen. Chef de partie groenten, fruit en kruiden wordt de specialist in het restaurant voor alles wat vegan en veggie is. Een prachtig gerecht met smaken en structuren op basis van plantaardige grondstoffen kan dan naar keuze aangevuld worden met een lekker stukje vlees of vis als bijgerecht.
De Chef de partie brood, banket en desserten zorgt voor voor de kers op de taart van een gastronomisch menu. Wat is een heerlijke maaltijd zonder een bijpassend broodje, een verfijnd dessert of een heerlijke koekjeskar bij de koffie? Hier maakt deze chef de partie het verschil voor elk restaurant. Bovendien kunnen studenten de twee opleidingen tot chef de partie aan elkaar koppelen waardoor ze eindigen met twee beroepskwalificaties en op die manier een volledig schooljaar op Ter Groene Poorte blijven.
Synergie komt samen in de zevende leerjaren
Uniek aan Ter Groene Poorte is het brede aanbod binnen horeca, slagerij en bakkerij. In onze zevende leerjaren komen de specialisten uit deze vakgebieden samen om hun expertise te delen en te versterken. Hier leert een kok niet alleen verfijnde gerechten bereiden, maar krijgt hij ook inzicht in het versnijden van karkassen en de eigenschappen van vlees. Een bakker ontdekt de kunst van foodpairing, inclusief passende wijnen, terwijl een slager-traiteur niet alleen meester is in vleesbereiding, maar ook desserts kan creëren die naadloos aansluiten bij een gastronomische beleving. Door deze synergie tillen we vakmanschap naar een hoger niveau en brengen we onze slogan tot leven: “Hier leert ons land wat lekker is.”




