Ter Groene Poorte opent de deuren op zondag 23 maart 2025 (13-17 uur)
Gepubliceerd op 16 maart 2025
Eindelijk is het weer zover. Ter Groene Poorte krijgt opnieuw een ‘opendeurdag’ zoals we die kenden voor de corona-pandemie. De school is volledig open voor bezoekers, een afspraak is niet noodzakelijk. Je kan een traject volgen en al onze afdelingen bekijken of je kan gericht enkele praktijklessen bijwonen.
Bezoekers krijgen bij aankomst een plannetje op een van onze infostanden. Het domein is groot in omvang, maar geen paniek: collega’s helpen je alvast graag verder naar de plaats waar je moet zijn. Je kan gerust vrij rondlopen, je culinaire zintuigen prikkelen, informatie over onze opleidingen opsnorren, lekkers kopen in onze winkels en even halt houden in onze Bistro voor een drankje en een hapje.
We bundelen alvast even per locatie wat er op zondag 23 maart 2025 allemaal te gebeuren staat.

Bakkerijschool (ingang 4a drieberoepengebouw)
° Wedstrijd Georges Boute junior sierstukken + creatieve taart met prijsuitreiking om 16u
° Desembroden, gerezen bladerdeeg, zachte luxe
° Innovatie uit de dieetbakkerij, volgend jaar 7de leerjaar specialist bakkerij
° Biscuit: van roulade tot samengesteld gebak
° Verkoop in onze winkel binnen het thema: Pasen
° Foodtruck met schepijs verzorgd door onze ouderraad (Cactuspad achterzijde bakkerij)
° Nachtwerk is een keuze voor de bakker van de toekomst – visie en uitleg
Het Fornuis (ingang 4a drieberoepengebouw)
° Bijen- en honingproject Ter Groene Poorte, poef onze eigen honing uit het bijenhotel op onze school .
° Informatiepunt over de opleidingen, de school en hoe er concreet wordt ingeschreven voor volgend schooljaar.
° Informatie voor buitenlandse studenten.
Receptiegebouw (voorzijde)
° Alle nodige info over onze internaten, onze visie en onze sterke pedagogische meerwaarde
° Bezoek van kamers Spinola en Cranenburg
° Kinderanimatie en zoektochten
Chocolaterie (achterzijde receptiegebouw)
° Paaseitjes en holfiguren
° Sierstukken en pralines
° Garneren en marsepein
° Suikerbewerking
Slagerijschool (ingang naast winkel)
° Outdoor barbecue met hamburgers, veggie burgers en hybride burgers
° Innovatie binnen de slagerij
° Versnijding van vers (varkens)vlees – korte keten
° Tentoonstelling van innovatieve producten
° Opgemaakte vleesschotels: panklaar, veggie, hybride, spiering
° Visverwerking in de slagerij-traiteur: zalm
° Verkoop vers vlees en panklaar in de winkel
Verder in het slagerijgebouw:
° Food Academy: Wetenschappelijke onderzoekscompetenties voor bakkerij en slagerij, maar ook voor hotel
° Algemene vakken (bovenverdieping) met smaaklessen, taalbeleid, ondernemerschap, upcycling en de voorstelling hoe een ‘theorie’dag verloopt op Ter Groene Poorte.
° Ontvangst van alumni en erepersoneel in lokaal 502/503
Hotelschool (Casserole)
° Barbecue door 7CHEF!
° Praktijksessies met cocktails, mocktails en kombucha
° Barista met koffie, lungo, latté en slowcoffee
° Foodpairing door 7 Sommelier en 7 Chef
° Gastronomie doorheen het opleidingstraject
° Praktijksessies vis fileren en versnijding van kip en lamskroon
° Praktijksessies geflambeerde crêpe suzette met fruit
Rock & Soul (achterzijde Bistro)
° Voorstelling van onze vernieuwde en volledig nieuwe 7de leerjaren
° Postsecundaire opleidingen.
Cranenburg
° Proeven van al onze ambachten in de eerste graad
° de eerste stappen van de zaalmaître. Beleving door onze jongste talenten
° Proef onze ‘Cranenburgertjes’ uit de discipline slagerij
° Mini-fruittaartjes, wafeltjes en modelleren met marsepein uit de discipline bakkerij° Koude en warme hapjes door onze kleinste chefs met grote talenten
° De Kwekerij: moestuinproject van de eerste graad
° Activiteiten van het internaat: grimme, macramé…)
Basketplein & Sporthallen
° Sportactiviteiten door onze collega’s lichamelijke opvoeding
° Voorstelling van de vernieuwde sporthallen
Waar kan je iets eten en drinken?
Onze Bistro is open voor het publiek. We bieden frisdranken aan, bieren (ook niet-alcoholische), mocktails, wijn, cava, koffie en thee.
Voor wie de maag voelt knorren, is er een
° Tapasplankje met kaas, salami, olijven en zongedroogde tomaten
° Tapasplankje met bruchetta’s met een twist.
Informatie over inschrijven?
In Het Fornuis kan je terecht voor informatie over onze opleidingen. We leggen je ook graag uit hoe je concreet kan inschrijven voor het schooljaar 2025-2026. Voor het eerste jaar starten de inschrijvingen pas op maandag 31 maart 2025.
Ontmoetingsplaat oud-leerlingen
Je studeerde zelf aan Ter Groene Poorte en wil graag even netwerken met andere alumni of leerkrachten? Je bent van harte welkom in lokaal 502-503, de seminarieruimte aan de zijkant van de slagerijschool voor een babbel en een drankje. Ook jouw eigen gevelbordje kan je hier aanvragen.










