Skip to content

Studieaanbod

Specialiteit arbeidsmarkt

Specialisatie 7 Sommelier

Innovatie, ook in het glas

 

Kies je voor een specialisatie als sommelier, dan word je niet alleen de wijnkenner bij uitstek, maar dan ver- diep je je in alles wat met passende dranken te maken heeft. Wijn, uiteraard, maar evenzeer bier, aperitieven, cocktails, water, thee of koffie (barista). Je werkt in een beschermde omgeving zonder tijd- en werkdruk en je krijgt les van echte vakmensen.

Je studeert af met een zeer gedetailleerde kijk op de mondiale wijnwereld. De Franse wijngebieden, Europe- se toplanden en nieuwe wijnlanden zijn je niet vreemd. Op studiereis ga je misschien wel naar Zuid-Afrika of Chili. De focus ligt altijd op de harmonie tussen wijn en gerecht. Gastheerschap, mensen ontvangen, etiquette binnen de horeca en de kunst om een goede wijn te presenteren en te serveren, zit je op het einde van het jaar in de vingers. Wie specialiseert krijgt, sneller door- groeimogelijkheden naar meer verantwoordelijkheid en een hoger loon.

Toekomst

Een opleiding tot sommelier houdt de vinger aan de pols binnen wat er leeft en speelt in de moderne horeca. Om je voor te berei- den op het werkveld, loop je acht weken stage in een topzaak in binnen- of buitenland, Erasmusondersteuning is mogelijk. Je leert luisteren naar de noden van de gasten en stuurt bij waar nodig. Als toekomstige zaalmeester neem je verantwoordelijkheid en heeft de kaart met dranken geen geheimen meer. Nieuwe wijnen blijf je bestuderen, beoordelen en met een correcte prijs in de markt zetten.

Innovatie

Dit specialisatiejaar volgt de markttrends op de voet. De opmars van biologische wijnen, wereldwijnen, of vegan- concepten neem je mee in je opleiding. Een sommelier speelt in op de wensen van de gasten en heeft daarbij oog voor lokale producten en alcohol- vrije alternatieven. Innovatie geldt vaak op het bord, maar evenzeer in het glas.

2024 -2025
7e jaar
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding 2
Project algemene vakken4
Frans2
Engels2
Gastronomie4
Technieken keukenorganisatie2
Praktijk/ stage18
Aantal weken blokstage6