De inhoud
Kies je voor een specialisatie als sommelier, dan word je niet alleen de wijnkenner bij uitstek, maar verdiep je je in alles wat met passende dranken te maken heeft. Wijn, uiteraard, maar evenzeer bier, aperitieven, cocktails, water, alcoholvrije alternatieven, thee of koffie (barista). Je studeert af met een zeer gedetailleerde kijk op de mondiale wijnwereld. De Franse wijngebieden, Europese toplanden en nieuwe wijngebieden zijn je niet vreemd. Op studiereis ga je misschien wel naar Zuid-Afrika of Chili. De focus ligt altijd op de harmonie tussen wijn en gerecht. Gastheerschap, mensen ontvangen, etiquette binnen de horeca en de kunst om een goede wijn te presenteren en te serveren, zit op het einde van het schooljaar helemaal in je vingers.
De aanpak
Een opleiding tot sommelier houdt de vinger aan de pols binnen wat er leeft en speelt in de moderne horeca. Als toekomstige zaalmeester neem je verantwoordelijkheid en heeft de drankenkaart geen geheimen meer. Je adviseert de gasten met kennis van zaken, maar ook met een correcte communicatie en kennis van etiquette. Per week krijg je zestien uur praktijk, aangevuld met vier uur technische vakken die aansluiten bij het werkveld. Daarnaast zijn er nog acht lesuren algemene vorming die een basis aan ondernemerschap, marketing, communicatie en etiquette voorschrijven. Ook talen (Engels/Frans) blijven voor een topsommelier essentieel om je publiek op maat te kunnen bedienen. Ook stage in het buitenland met Erasmusondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Om je voor te bereiden op het werkveld, loop je finaal zeven weken stage in een topzaak. Je wordt beloond met een beroepskwalificatie sommelier en een kwalificatie in ondernemerschap. Je wil instromen zonder voorkennis horeca? We gaan graag met jou in overleg om dit mogelijk te maken.