Maître-Sommelier
Volledig schooljaar
Met de start van het schooljaar 2025-2026 krijgen de zevende leerjaren (specialisaties) een inhoudelijke facelift waardoor onze studenten sterker dan ooit naar het werkveld kunnen. Wie specialiseert, investeert in zichzelf en tilt zijn of haar vakkennis naar het hoogste niveau. Levensecht leren is de motor van je specialisatie. Met de focus op veel praktijk scherp je je basisvaardigheden aan tot je een meester bent in je vakgebied. Je komt in contact met de boeiende bedrijfswereld, loopt stage in toonaangevende zaken en je passie en creativiteit gaan hand in hand met je innovatieve blik op voeding. Je wordt niet alleen een specialist in je vak, maar je ondernemerschap schenkt je de mogelijkheden om snel je dromen en ambities waar te maken.
De inhoud
Een opleiding tot sommelier houdt de vinger aan de pols binnen alles wat er leeft en speelt in de moderne horeca. Als toekomstige maître neem je verantwoordelijkheid en heeft de drankenkaart geen geheimen meer. Je adviseert de gasten met kennis van zaken, maar ook met een correcte communicatie en kennis van etiquette. Per week krijg je zeventien uur praktijk, aangevuld met vijf uur technische vakken die aansluiten bij het werkveld. Daarnaast zijn er nog lessen algemene vorming die een basis aan ondernemerschap, marketing, communicatie en etiquette voorschrijven. Ook talen (Engels/Frans) blijven voor een topsommelier essentieel om je publiek op maat te kunnen bedienen. Ook stage in het buitenland met Erasmusondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Om je voor te bereiden op het werkveld, loop je finaal zeven weken stage in een topzaak. Je wordt beloond met een beroepskwalificatie sommelier en een certificaat van ondernemerschap.
De aanpak
Een opleiding tot sommelier houdt de vinger aan de pols binnen wat er leeft en speelt in de moderne horeca. Als toekomstige zaalmeester neem je verantwoordelijkheid en heeft de drankenkaart geen geheimen meer. Je adviseert de gasten met kennis van zaken, maar ook met een correcte communicatie en kennis van etiquette. Per week krijg je zestien uur praktijk, aangevuld met vier uur technische vakken die aansluiten bij het werkveld. Daarnaast zijn er nog acht lesuren algemene vorming die een basis aan ondernemerschap, marketing, communicatie en etiquette voorschrijven. Ook talen (Engels/Frans) blijven voor een topsommelier essentieel om je publiek op maat te kunnen bedienen. Ook stage in het buitenland met Erasmusondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Om je voor te bereiden op het werkveld, loop je finaal zeven weken stage in een topzaak. Je wordt beloond met een beroepskwalificatie sommelier en een kwalificatie in ondernemerschap. Je wil instromen zonder voorkennis horeca? We gaan graag met jou in overleg om dit mogelijk te maken.






VAKKEN |
Specifieke vorming |
7e jaar | |
PV/TV Sommelier : PV Sommelier in service PV Wijn- en bierkennis en degustatie PV Gastdocenten en studie-uitstappen TV Wijn- en bierkennis en degustatie | 22 uur |
Engels | 2 uur |
Frans | 2 uur |
Complementair |
Ondernemerschap | 2 uur |
Totaal | 28 |
STAGE |
Aantal weken blokstage | 7 |