Chef de partie: groenten, fruit en kruiden
Half schooljaar
Met de start van het schooljaar 2025-2026 krijgen de zevende leerjaren (specialisaties) een inhoudelijke facelift waardoor onze studenten sterker dan ooit naar het werkveld kunnen. Wie specialiseert, investeert in zichzelf en tilt zijn of haar vakkennis naar het hoogste niveau. Levensecht leren is de motor van je specialisatie. Met de focus op veel praktijk scherp je je basisvaardigheden aan tot je een meester bent in je vakgebied. Je komt in contact met de boeiende bedrijfswereld, loopt stage in toonaangevende zaken en je passie en creativiteit gaan hand in hand met je innovatieve blik op voeding. Je wordt niet alleen een specialist in je vak, maar je ondernemerschap schenkt je de mogelijkheden om snel je dromen en ambities waar te maken.
De inhoud
Gezonde voeding staat met een uitroepteken op de menukaarten van hedendaagse horecazaken. Wist je dat je met 1 bloemkool een volledig gerecht kan maken, met krokante elementen, crémige mousses en fijne soorten gelei? Hier leer je er alles over! Mensen kiezen ervoor om minder, maar bewuster vlees of vis te eten en zoeken alternatieven in plantaardige producten. Binnen deze specialisatie gaan we aan de slag met (vergeten) groenten, (uitzonderlijke) fruitsoorten van eigen of exotische origine en specifieke kruiden die onze gerechten dat tikkeltje extra geven. We werken volwaardige plant-based alternatieven uit die niet alleen lekker zijn, maar ook oogstrelend gepresenteerd worden op het bord. Wie deze specialisatie volgt, mag zich een moderne en eigentijdse veggie of vegan-chef noemen. Het aanbod varieert van culinaire pareltjes tot comfortfood alleen denkpiste is anders. Nu vertrekken we vanuit vlees en vis en vullen we aan met groenten en fruit. In deze specialisatie is het precies omgekeerd.
De aanpak
Deze specialisatie is een buitenbeentje omdat het geen volledig schooljaar in beslag neemt. Je start in september (of in februari) en het eindigt in januari (of juni). Je krijgt twintig uur praktijk per week, wat impliceert dat we snel vooruitgaan. We leren je economisch handelen en denken, blijven we aandacht hebben voor talen en is er ook een rol weggelegd voor maatschappelijke oriëntatie en communicatie. Na je stage van drie weken verkrijg je de beroepskwalificatie chef de partie groenten, fruit en kruiden! Volg je twee ‘chef-de-parties’? Dan heb je op één schooljaar zelfs twee extra beroepskwalificaties op zak: chef de partie: groenten, kruiden en fruit plus brood, banket en desserts.
Dit specialisatiejaar wordt enkel en alleen aangeboden op Ter Groene Poorte.


VAKKEN |
Specifieke vorming |
7e jaar | |
PV/TV Chef de partie desserten, gebak en brood : PV Hotelpatisserie PV Hotelbroodbakkerij PV Garnituur & chocoladegarnituur TV Technisch vak | 20 uur |
Engels | 2 uur |
Frans | 2 uur |
Complementair |
Ondernemerschap | 2 uur |
Maatschappelijke communicatie en interactie | 2 uur |
Totaal | 28 |
STAGE |
Aantal weken blokstage | 3 |