Specialisatiejaar 7 Banketbakkerij en chocoladebewerking
Creativiteit is je drijfveer
Kies je voor een specialisatie banket- en chocolade- bewerking, dan maken we van jou dé persoon die alles weet van lekkernijen die een moderne bakker kan maken. Je krijgt een brede kennis in grondstoffen en gaat dieper in op het belang en de werking van die grondstoffen in een recept. Nieuwe trends worden besproken en worden creatief omgezet naar de prak- tijk. Samen met je praktijkleerkracht leer je nieuwe smaken combineren en krijg je inzicht in alle facetten.
Je werkt bovendien in onze gloednieuwe bakkerij- school en steeds in kleine groepen zodat je alle mogelijkheden hebt om jezelf te ontplooien. Je krijgt een volle dag banketbakkerij, een halve dag chocola- de, lessen over ijsbereiding, dessertborden, huwelijks- taarten, ijskappen en zelfs marketing. Dit specialisa- tiejaar kan gevolgd worden door leerlingen met een vooropleiding bakkerijschool of hotelschool. En wie weet ga je mee op studiereis naar Mexico?
Toekomst
De revival van brood. Dat is wat er de komende jaren staat te gebeuren. Brood is een oerproduct dat door de jaren heen ongelofelijk veel metamorfoses kende. Smaak blijft het hoogste goed voor de moderne bakker, maar ook technologie helpt graag een handje. Met nieuwe remrijskasten en hoogtechnologische ovens kan de bakker steeds meer overdag produceren en iets langer van de nachtrust genieten. Nachtwerk is steeds meer een keuze geworden. Je leert de processen aan- passen om het werk naar de dag te verleggen en je houdt rekening met allerhande voedingsschema’s en -noden.
Innovatie
Innovatie gaat ook hand in hand met voedingstrends. Suikervrij of glutenvrij, werken zonder lactose, alternatieve grondstoffen gebruiken: het hoort er allemaal bij. Bovendien werken we samen met de Universiteit Gent voor een aantal projecten rond grondstoffen in de korte keten. Smaak is bepalend, maar verder kijken, leert ons ook meer over de nutritionele voedingswaarde en de impact om onze gezondheid.