Ter Groene Poorte Blog

Specialisatiejaren Ter Groene Poorte krijgen totale make-over

Geschreven door Daan Vanslembrouck | Aug 28, 2024 12:08:31 PM

Make-over
De voorbije twee schooljaren kreeg het specialisatiejaar 7CHEF! reeds een volledige make-over. “De toekomstige chefs pakten uit met pop-up gastronomie, gast- en sterrenchefs, internationale studiereizen, uitzonderlijke praktijkmanifestaties en stages in topzaken waardoor ze alleen maar sterker werden in hun vak. Allemaal zaken die inspelen op de torenhoge nood van de voedingssector: gespecialiseerde vakmensen aanwerven." Met onze nieuwe invulling van de specialisatiejaren willen we nog meer inspelen op de grote vraag uit de sector.”

De vernieuwende aanpak werkt, want 7CHEF! start volgende week opnieuw met twee volle klassen. Iris Cornette: “Het signaal dat we ook de andere specialisatiejaren onder de loep moeten nemen en kaderen binnen de noden van de hedendaagse voedingswereld. Leerlingen krijgen de kans om naast ervaren mensen te staan en weten precies hoe je een zaak runt en hoe je je moet gedragen tegenover een zaakvoerder, collega of sterrenchef. Ze zijn volledig voorbereid. "De waardevolle stage-ervaringen in gerenommeerde zaken vormen een referentie die de eerste stap naar een professionele carrière opent.”

Meer synergie, meer innovatie
Het zevende jaar ‘sommelier’ klikte vorig schooljaar al goed samen met de chefs, maar het is de bedoeling dat de samenwerking tussen alle specialisatiejaren uitgebreid wordt zodat we nog meer over het muurtje kijken.”
Daarmee bedoelt Iris Cornette dat er nog intenser zal worden samengewerkt tussen de hotel-, bakkerij- en slagerijschool. “Die synergie tussen de voedingsberoepen kan geen enkele andere school op tafel leggen." 

Dat nemen we al mee van in de eerste graad, maar wordt echt verfijnd in de specialisatiejaren. Speciale broden, uitzonderlijke desems, high-class patisserie, smaakvolle producten gericht op bepaalde doelgroepen (allergenen, dieet), fijne traiteur (ook vegetarisch/vegan), outdoor cooking, kennis over traag gerijpt vlees, bereiding van minder bekende vissoorten, catering op festivals, noem maar op... En dat allemaal met een werelds karakter. We blijven ons vizier ook dit schooljaar openzetten met onder meer gastronomische studiereizen naar Mexico, Spanje, Portugal en Italië en gerenommeerde stageplaatsen in binnen- en buitenland zoals Boury (*** Roeselare), ‘t Zilte (*** Antwerpen), De Librije (*** Zwolle), Geranium (*** Kopenhagen) Cinc Sentits (** Barcelona), Joost Arijs (Gent) of Jeffrey Cagnes (Parijs).

Naast synergie blijft ook innovatie essentieel: “De sommeliers selecteren zorgvuldig de wijnen, maar verrassen evenzeer met alcoholvrije alternatieven, barista of infusies. Bakkers pakken uit met speciale desems, recepturen met oergranen, werken met zelf geoogste cacao uit Mexico en experimenteren binnenkort met smaken in een eigen chocolade labo terwijl de slagers de kaart trekken van kwaliteitsproducten met oog voor dierenwelzijn en voeding, langzaam gerijpt vlees - en ja, ook vleesarme bereidingen maken steeds vaker deel uit van ons toekomstig bord.” Innovatie betekent ook investeringen, ook deze zomer zijn er weer heel wat zaken vernieuwd en aangekocht.

Inhoudelijk sterker
“Alles evolueert”, besluit Iris Cornette. Ook de manier waarop we naar ons eten en drinken kijken. “Onder meer dankzij de expertise van onze vakmensen en onze sterke band met oud-leerlingen willen we op een toonaangevende manier onze nieuwe foodies blijven kneden tot experts in hun vakgebied. We gaan ook geen uitdaging uit de weg. Na het schoolbanket van vorig jaar met Nick Bril (The Jane **) en samenwerkingen met onder meer Timon Michiels (Carcasse *), Hendrik Dierendonck, biobakkerij De Trog en Karen Keygnaert Cantine Copine, zullen we dit schooljaar alweer uitpakken met een TOPsterrenchef als gast. Daarnaast werken we samen met Meliefste (*) uit Nederland en komt Timon nog een keertje terug om zijn vleesexpertise over te brengen aan de leerlingen. Uitzonderlijk wordt ook de samenwerking met Humus x Hortense (*), het eerste plantaardige fine dining restaurant in België dat een Michelinster kreeg. "Duurzame en botanische gastronomie!”
“Tenslotte zullen we voor het tweede jaar op rij Flanders Finest verzorgen, het walhalla van de culinaire gastronomie in Knokke en staat in september opnieuw de verkiezing van de Beste Belgische wijnen op het programma, met een 20ste jaargang een jubileumeditie. "En voor wie ons actief volgt op social media hebben we nog wat stevige verrassingen in petto.”

Specialisatiejaren aan Ter Groene Poorte
° 7CHEF!
° 7SOMMELIER
° 7BANKET- & CHOCOLADEBEWERKING
° 7SPECIALITEITENBAKKERIJ
° 7SLAGER-TRAITEUR
° 7BUTLER-EVENTS