×
Daan Vanslembrouck
19 February 2019
Goud en zilver voor onze jonge sommeliers

Op maandag 18 februari vond de nationele wedstrijd ‘Beste Junior Sommelier van België’ en ‘Beste Commis Junior Sommelier van België’ plaats in het restaurant Les Eleveurs in Halle. Het resultaat was verbluffend.

Jill Debou (Diepenbeek) uit het Specialisatiejaar sommelier (7BD) werd ‘Beste Junior Sommelier van België 2019’. Hanne Bodez (Gistel), eveneens uit 7BD werd 2de ‘Beste Junior Sommelier van België 2019’. Alexis Roels (Stekene) uit het zesde technische hotel werd ‘Beste Commis Junior Sommelier van België 2019’. Tweemaal goud en één keer zilver voor Ter Groene Poorte! Een schitterende prestatie met dank aan de coaches Erik Desmarest en Ief Vanhonnacker.

Toonaangevend in opleiding

28 kandidaten startten in de voormiddag met een schriftelijke test en een blinde degustatie, die de drie finalisten voor het 6de jaar en de drie finalisten voor het 7e jaar selecteerde. In deze schriftelijke test werd de algemene wijnkennis van de deelnemers op de proef gesteld. Vanaf 14 uur startte het praktisch examen voor de finalisten.

Het praktijkexamen bestond voor de 6de jaren uit het decanteren en serveren van een rode wijn, een blinde degustatie van een witte en een rode wijn, alsook het herkennen van likeuren/destillaten. Daarnaast kregen ze een viergangen menu waar per gerecht 3 wijnen geselecteerd waren. De kandidaten  dienden de juiste wijn te selecteren en te motiveren waarom deze wijn goed harmonieert met dit gerecht. De 7de jaren dienden passende wijnen te selecteren, uit een wijnkaart, bij een hedendaags menu en hun keuze te motiveren, het decanteren en serveren van een fles rode wijn, een blinde degustatie van een witte en een rode wijn, de perfecte service van een fles champagne J. de Telmont en het herkennen van likeuren/digestieven.