Ter Groene Poorte Blog

Hotelschool werkt samen met Humus x Hortense

Geschreven door Daan Vanslembrouck | Oct 10, 2024 2:49:39 PM

Humus x hortense is een gastronomisch restaurant ontstaan vanuit een verlangen om het voedselsysteem te veranderen door middel van de zintuigen en vanuit duurzame waarden. Het botanisch degustatiemenu volgt geen 4 maar 24 micro-seizoenen in functie van de dagelijkse oogst van de bioboerderij Le Monde de Mille Couleurs. Het restaurant zoekt steeds de meest kwaliteitsvolle ingrediënten en tegelijkertijd de minste voedselverspilling dankzij eeuwenoude conserveringstechnieken en zero-waste botanical cocktails.

Reeds in 2008 heeft het visionaire culinaire paar, Nicolas Decloedt en Caroline Baerten, het concept botanical gastronomy opgericht. Na al die jaren van pionierswerk als plantaardig fine dining restaurant, werd humus x hortense bekroond met een Michelin ster in 2023  en een Michelin groene ster in 2021. Vele awards op het palmares van het restaurant zijn vaak toegekend ter erkenning voor hun duurzame aanpak in de gastronomie.

Nicolas Decloedt -nu één van de Mastercooks van België- heeft een klassieke hotelschoolopleiding gevolgd maar kiest tegelijkertijd al meer dan 25 jaar voor een plantaardige levensstijl. Deze schijnbaar uiteenlopende wegen hebben geleid tot een originele kookstijl die wordt geleid door botanisch onderzoek gedurende 24 microseizoenen en respect voor de terroir. De meesterlijke composities op ieder bord weerspiegelen zijn oog voor detail als voormalig kunstfotograaf.

Caroline Baerten volgde dezelfde opleiding en sindsdien zijn ze onafscheidelijke partners in hun culinaire avonturen. Naast chef-kok is ze ook WSET-gecertificeerde sommelière en mixoloog. Een unieke professionele achtergrond die samenvloeit in haar cuisine geïnspireerde cocktails en zero-waste, botanische mocktails die onlosmakelijk verbonden zijn met het degustatiemenu. Als voormalig kunsthistorica toont ze bij humus x hortense haar artistieke vaardigheden op het gebied van interieurontwerp en het zelfgemaakte keramische servies.