×
Milieuzorg op school

Van MOS-school naar Eco-school

Ter Groene Poorte wil onze jongeren voorbereiden op een toekomst als vakman, maar ook als mens. Als school zijn we toonaangevend in wat we doen en investeren we in het comfort van onze jongeren. Een groene, veilige omgeving waar ze tussen de lessen tot rust kunnen komen is één van de prioriteiten binnen ons MOS-beleid. Duurzaamheid staat centraal in al zijn facetten. Zorg voor het milieu uit zich in sorteren, recyclage, afvalwerking, maar ook in productkeuze binnen de praktijkafdelingen. Zo kiezen we in de grootkeuken hoofdzakelijk voor producten met een regionaal karakter. Waarom vis laten importeren als onze Noordzee vol zit? Vanuit die gedachte proberen we leerlingen en personeel mee te nemen op de kar van duurzaamheid. Plastiekreductie is eveneens belangrijk. Leerlingen verkrijgen allemaal een Dopperfles en kunnen op de campus naar hartenlust bijtanken.

We besloten om als MOS-school met een reeds volwaardige MOS-werking en duidelijke MOS-realisaties, een nieuwe uitdaging aan te gaan. De schoolwerking naar een hoger niveau tillen om zo uit te groeien naar een Eco-school. In september 2017 ging ons tweejarig traject van start om een Eco-school te worden. In mei 2019 werden beloond met een positieve jurering! In oktober 2019 worden we uitgenodigd voor het viermoment. Hier krijgen we de ‘Green Flag’. Vanaf dat moment zal Ter Groene Poorte gekend staan als een Eco-school, een internationaal erkende MOS-ambassadeursschool gedurende twee jaar.

Acties gedurende het traject en die nog verder lopen…

 • MOS-stand tijdens de opendeurdag en op het Smaakpaleis. Hiermee willen wij onze projecten en visie aan de buitenwereld laten zien.
 • Ontstaan Cactuswerkgroep vanuit het MOS-beleid. De Cactuswerkgroep zet zich in voor de vergroeiing van de speelplaatsen in samenwerking met MOS. Cactus = speelplaats = een warme, prikkelende en aangename plek voor en door de leerlingen. De cactus is opgedeeld in rustige zones en actieve zones.
 • De leerlingen van Ter Groene Poorte gaan vaak op uitstap. Bij elke aanvraag wordt er steeds bekeken wat de meest ecologisch en economische manier is qua vervoer.
 • Sinds twee schooljaren is de Dopper niet meer weg te denken. De school investeerde om voor elke leerling een dopper te voorzien. Elke leerling en werknemer kan op verschillende plaatsen op het domein lekker en gezond kraantjeswater bijtanken.
 • Ga voor kraantjeswater
  Klik hier om ons filmpje te bekijken
 • Dikke truiendag. De verwarming gaat een graadje lager en er worden die dag verschillende acties en activiteiten georganiseerd om nog meer stil te staan bij de boodschap van deze dag.
 • Vernieuwing stookplaatsen. De oude ketels zorgen voor een enorme CO2-uitstoot. Momenteel zitten we al aan drie nieuwe stookplaatsen. Er staan er nog twee in de planning voor eind schooljaar 2018-2019.
 • Een aantal collega’s hebben samen met de leerkrachten LO een plogging wedstrijd opgestart. Tijdens de les LO werden de leerlingen gemotiveerd om al joggend afval te verzamelen. Een groot succes!
  Klik hier om ons filmpje over plogging te bekijken
 • Plastieken bordjes, bekers en bestek zijn verleden tijd. Tijdens evenement wordt er gekozen voor biologisch afbreekbaar materiaal. Binnenkort zijn er enkel nog herbruikbare shoppers verkrijgbaar in de winkel slagerij en bakkerij. Eerst nog de voorraad opwerken.
 • Enkele jaren geleden werden tijdens interne vergaderingen verslagen afgedrukt. Nu worden de verslagen via Google Drive gedeeld en wordt er tijdens de vergadering gebruik gemaakt van een beamer.
 • Sinds vorig jaar hebben wij de ‘Cactusdag’ gelanceerd een dag waar dat de leerlingen allerlei activiteiten en workshops kunnen volgen in thema van duurzaamheid, het klimaat, de natuur en welzijn. Deze dag was een enorm succes. Volgend jaar staat er een tweede editie op de agenda: 21 oktober 2019.
 • Op regelmatige basis worden er acties ondernomen om correct te sorteren en afvalproductie te verminderen.
 • Aan de receptie is geen frisdrank meer aanwezig. Bezoekers kunnen genieten van een lekker smaakwatertje met vers fruit en kruiden. Kruidenthee wordt ook aangeboden en een lekkere Pajottenlander, een fruitsap afkomstig van biologische hoogstamboomgaarden zonder toegevoegde suiker.
 • ‘De Kwekerij’: eerste graad. Tijdens de lessen praktijk verbouwen de leerlingen zelf hun kruiden, groenten en eetbare bloemen op een biologische manier. Al deze producten worden gebruikt om gerechten klaar te maken.
 • ‘Bijen- en honingproject’: 2A en 2BV. In maart hebben de leerlingen een vakoverschrijdende projectweek rond bijen en honing. De apotheose valt samen met de info-/opendeurdag van onze school.
 • Aanpassingen geïntegreerde proef (GIP) aan het MOS-beleid: de monografie recto-verso afdrukken en indienen. Bij voorkeur op gerecycleerd papier. In de monografie wordt gevraagd de verpakking van de producten op ecologische wijze uit te werken.
 • Groene Goesting is een project binnen Grootkeuken. Het project is inzetten op duurzaamheid en tegelijkertijd de perceptie bij de leerlingen versterken dat gezond ook lekker is. Men gaat al jaren actief aan de slag rond duurzaamheid. De leerlingen weren de waarde van lokale en seizoensgebonden voeding.
 • De samenwerking Ter Groene Poorte en ChefsproVeggie zorgt voor een intensifiëring van de huidige milieuwbewuste aanpak van Ter Groene Poorte.
 • Motto van veggiechefs, waar we bij aansluiten: ‘Als chef kan je pas tevreden zijn over een veggie-gerechtje als verstokte vleeseters er ook mee verleid kunnen worden’.
 • Rock ’n Soul tilt onze vroegere picknickruimte naar een hoger niveau. Rock staat voor power, een vleesrijke maaltijd met gezonde toetsen. Soul kadert binnen het gezondheidsbeleid van de school en legt de focus op gezond, duurzaam, ecologisch en lekker! Deze visie wordt vertaald tussen de broodjes en op het bord van onze Rock ‘n Soul.
 • Ook het internaat schrijft mee aan het MOS-verhaal. Dit jaar stond het internaat in het teken van NATUURleuk. Natuurwandelingen, domeinspel Save Nature, wandeling naar komvest (annuleren busvervoer), Big-Nature quiz, sorteerspel,….