Food Academy
Welkom bij de Food Academy, hét centrum voor innovatieve voeding. Bij de Food Academy tillen we de kunst van moderne voeding naar een hoger niveau met een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne technieken Met Food Academy zullen opleidingen en masterclasses georganiseerd worden die zich specifiek richten op een geïnteresseerd (vak)publiek en foodies die willen bijblijven met trends die vandaag spelen. Want de voedingssector staat, net als Ter Groene Poorte, niet stil.
Met Food Academy willen we ons nog meer profileren op het vlak van innovatieve voeding, het restaurant van de toekomst en wat we de komende decennia op ons bord zullen krijgen. Van trends tot blijvers, van vernieuwing tot anders denken, van boer tot vork. Ook bedrijven die specifieke opleidingen op maat willen organiseren kunnen hier terecht.
PROJECTEN
1. PULSE-bake
Vervangen peulvruchten straks voor een stuk tarwe in ons brood? Het kan, want binnen deze voedingsbron zitten veel mogelijkheden. “Peulvruchten als substituut in onze bakkerijproducten? Das is helemaal niet onmogelijk, zelfs realistisch”, vertelt Geert Jonckheere, technisch adviseur aan de bakkerijschool Ter Groene Poorte. “We staan aan de vooravond om linzen, kikkererwten, veldbonen en droge bonen en erwten constructief in te zetten in onze bakkerijproducten, maar er is ook nog veel werk aan de winkel.” Ter Groene Poorte stapte in het project PULSE BAKE, een tweejarig TETRA-project gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en is een samenwerking tussen het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en de Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van Universiteit Gent.
Lees hier meer over ons PULSE-bake project.
2. Innovatieve voeding
Als we de cijfers mogen geloven zijn we in 2050 met negen miljard mensen op deze planeet waarvan zeventig procent in de steden zal leven. Dat zijn negen miljard mondjes die iedere dag gevoed moeten worden. Deze demografische evolutie voltrekt zich tegen een achtergrond van klimaatopwarming, schaarste van grondstoffen en water, tanende biodiversiteit en een wereldwijde sociale en economische uitstoot van boeren. Er wordt verwacht dat we tot vijftig procent meer voedsel zullen moeten produceren, maar hoe?
Lees hier meer over innovatieve voeding