Op vakantie? Wel, dan is de kans heel groot dat je ook locale gastronomie gaat proeven. We geven even mee wat je in de verschillende continenten kan en mag verwachten aan specialiteiten.
1. AMERIKA
Noord-Amerikanen eten veel en het liefst grote porties. Clubsandwiches bijvoorbeeld bestaan uit drie lagen geroosterd brood met daartussen sla, tomaat, kalkoen, bacon of kaas. Hoagies zijn stokbroodsandwiches, in Amerikaans formaat, gevuld met gehakt, worst, ham, kaas, salami, ui, paprika, sla, tomaat en olijfolie. Amerikaans brood is niet erg smakelijk omdat het veel conserveringsmiddelen bevat. Een broodje van een keten als Subway gaat dan nog wel.
Grote fastfoodketens als McDonalds, Burger King, Taco Bell en Pizza Hut zijn gevestigd langs drukke straten. Naast fastfood met grote hamburgers kun je in Amerika kiezen uit vele internationale gerechten. Vlees komt nog altijd op de eerste plaats: steak en sparerib staan dan ook overal op de menukaart.
In Zuid-Amerika is het eten eenvoudig maar lekker. De basis bestaat vooral uit mais, rijst, bonen, lokale granen en pompoen. Dit vullen ze aan met vlees, vis en hier en daar wat salade. Het eten kenmerkt zich door het simpele karakter. Culinaire hoogstandjes zul je er niet heel veel tegenkomen maar wat je krijgt is simpel en lekker. Vooral op de lokale markten kan je de echte traditionele gerechtjes vinden.
Het eten in Zuid-Amerika heeft veel invloeden van de Portugezen en de Spanjaarden. Dat is niet zo vreemd aangezien zij een groot deel van Zuid-Amerika hadden veroverd. Ook zijn er Afrikaanse invloeden te vinden. Deze zijn meegebracht met de grote aantal slaven die naar Zuid-Amerika zijn gehaald.
Als je aan Zuid-Amerikaans eten denkt, dan denk je al snel aan grote stukken vlees. Veel Zuid-Amerikaanse landen staan bekend om hun grote hoeveelheid runderen. Vooral Argentinië, Brazilië en Uruguay zijn echte vleeslanden. Ben je een vleesliefhebber? Dan is een vakantie naar een van deze landen absoluut aan te raden!
2. EUROPA
De beroemdste voedingsmiddelen in Europa worden gekenmerkt door een nauwe verwantschap met folklore en het klimaat van het land waartoe ze behoren. Europese keukens zijn al eeuwenlang afkomstig van lokale producten, een trend die verandert door globalisering en veranderingen in de levensstijl van de hedendaagse samenleving.
Spaans eten wordt gekenmerkt door een mengeling tussen landelijke en kustproducten, voornamelijk afhankelijk van elke autonome gemeenschap en haar culinaire gewoonten. Bovendien wordt het sinds de kolonisatie sterk beïnvloed door Latijns voedsel. Ze benadrukken gerechten zoals Valenciaanse paella en Spaanse tapas.
De Italiaanse recepten zijn ook een van de sterke aspecten van Europees eten. Hoewel het vooral bekend staat om zijn beroemdste gerechten, waaronder pasta, risotto en pizza, is de waarheid dat er veel recepten zijn voor pasta, vlees en natuurlijk desserts en snoep.
Een nieuwsgierigheid naar de gastronomie van Italië is dat in Sardinië, een van de meest toeristische Italiaanse regio’s, gorgonzola-kaas met vliegenlarven bekend staat, bekend als Casu Marza. Zonder twijfel is het een van de zeldzaamste voedingsmiddelen in Europa.
Frans eten geniet niet alleen van Europees prestige, maar het is een van de belangrijkste culinaire gebieden ter wereld. Het onderscheidt zich door zijn regionale variëteit en zijn originele producten. Het is immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid sinds 2010 en dit samen met de keuken van Mexico.
3. AZIE
De Aziatische keuken is kleurrijk door gebruik van tropische groenten- en fruit en smaakvol door de lekkere kruiden en specerijen zoals gember, citroenblaadjes, citroengras, peper, tamarinde, vissaus, (gefermenteerde) vispasta en koriander. Aziaten eten graag rijst of noedels met vlees, vis, ei, tofu, tempé en groenten. Op alle momenten van de dag wordt warm gegeten; ontbijt, lunch en diner. De meeste lokale mensen eten 2 tot 3 keer per dag een warme maaltijd.
In Zuidoost Azie is overal eten, zo heb je in elke straat eetstalletjes en karretjes ook wel ‘streetfood’ genoemd en kleine supermarkten, ook wel toko, warung of sari-sari store genoemd. Bij de eetstalletjes en karretjes vindt je hapjes zoals gegrilde vlees- en visspiesjes, hotdogs, gefrituurde visballetjes, noedelschotels, gewokte groentes, noodelsoepen en (pittige) salades. Naast deze hartige hapjes worden er ook zoete hapjes gegeten. Denk aan (tropisch) fruit, gedroogde mango’s, lokale snoepjes, biscuits, koekjes en (water)ijsjes. Populaire desserts worden gemaakt van (kleef)rijst, gecondenseerde melk en/of kokosmelk met veel suiker en soms ingepakt in bananenbladeren. Ze zijn ontzettend lekker maar wel erg calorierijk. Al deze producten worden als tussendoortje gegeten.
Populaire drankjes in Zuidoost Azie zijn sapjes, kokoswater, ijsthee, (ijs)koffie, frisdrank, limonade en Bubble tea. De meest gedronken alcoholische drank is bier, elk land in Zuidoost Azie heeft zijn eigen biermerk.
4. OCEANIE
De oorsprong van het Australische eten ligt in Engeland. Niet bepaald het culinaire hoogtepunt van Europa. De immigratie heeft echter een groot effect gehad op het traditionele Australische eten. Dit leidde tot de opkomst van smaken uit de hele wereld – met name Azië en de Middellandse Zee. Dit maakte hete eten Australië meteen een stuk gevarieerder.
In Australië zijn ze gek op vlees. Een groot deel van het eten Australië is dan ook gebaseerd op vlees. Het is in grote getale aanwezig, het is goedkoop en over het algemeen uitstekend. Steak vormt de steunpilaar van menig Australische BBQ. Er zijn weinig dingen zo Australisch als een barbecue op parkeerplaatsen, campings en parken.
Naast de gebruikelijke rundvlees, kip, lamsvlees, varkensvlees kun je hier uiteraard ook wallaby, emu en buffel eten. Eigenlijk eten ze hier alles. Ook ongebruikelijke dingen als kangoeroe en af en toe krokodil. Aan de kust is er een enorme keus aan zeevruchten. Denk aan garnalen, oesters, inktvis, kreeft en vis.
Natuurlijk eten ze hier niet alleen vlees. In Australië is er ook veel fruit verkrijgbaar. Je kunt hier echt van alles krijgen. Van Tasmanische kersen en peren tot bananen, papaja, mango’s, avocado’s, citrusvruchten, appels, lychees, ananas, passievruchten en kokosnoten. Kortom, je moet flink je best doen om geen fruit te krijgen. Een lekkere fruitshake is dan ook een aanrader!
Groenten is goedkoop en goed, en volop verkrijgbaar in supermarkten. Je vind hier alles wat je in Nederland ook vindt, en meer. Denk aan pompoen, bloemkool en aardappelen, maar ook Chinese choy, aubergine (eggplant), courgettes en rode of groene paprika’s.
5. AFRIKA
De Afrikaanse keuken is de keuken van het Afrikaanse continent, vaak wordt hierbij ook de keuken van het Midden-Oosten gerekend.
De ingrediënten beslaan een groot spectrum, van granen(brood) en couscous in het Noorden, over yams, bakbananen, cassave, gierst en andere granen in subsahara-Afrika tot rijst en meer brood in het Midden-Oosten. Vlees is niet het hoofdbestanddeel van de maaltijd.
De keuken kan onderverdeeld worden in drie regionale keukens: