Bottenbouillon of bone broth, het is een drinkklare botten bouillon die op dezelfde manier wordt gemaakt als de klassieke runds- of kippenbouillon om mee te koken. Beenderen, karkassen, groenten en kruiden worden traag gegaard en ingekookt tot de ingrediënten al hun smaak hebben afgegeven. Drinkbouillon is lekker smaakvol, maar ook erg gezond.
De belangrijkste vitaminen en mineralen die in bone broth zitten, zijn calcium, fosfor, magnesium, ijzer, glucosamine, chondroïtine en omega 3 & 6 vetzuren. Wanneer je bouillon trekt (uit runder-, lams- of kippenbotten, maar uit visgraten kan ook), komen deze stoffen uit het merg en bindweefsel vrij.
De aminozuren die in bottenbouillon zitten boosten je immuunsysteem. En door bone broth te drinken maak je ook je eigen botten sterk. De glucosamine en chondroïtine die het bevat helpen bovendien om je gewrichten soepel en je bindweefsel sterk te houden. De gelatine en collageen in bottenbouillon verstevigen ook je darmslijmvlies. Mensen met prikkelbare darmen bleken veel baat te hebben bij het drinken ervan. Het aminozuur glycine in bottenbouillon heeft een ontstekingsremmende werking, en in combinatie met collageen is dat het recept voor een zuivere, soepele en strakkere huid. Glycine helpt je ook nog eens om beter in slaap te vallen en zorgt voor een overall betere slaapkwaliteit. Kortom: de gezondheidsvoordelen van bone broth zijn legio, dus vanaf nu verruil je dat glas warme melk voor het slapengaan gewoon voor een kop home-made bouillon.
Goed, bottenbouillon is dus met recht een superfood. Maar hoe maak je het? Nou, zo: