Skip to content

Alumni

Welkom op de alumni-pagina van Ter Groene Poorte! Hier eren we de prestaties van onze afgestudeerden en vieren we hun bijdragen aan de culinaire wereld. Onze alumni hebben niet alleen hun vaardigheden verfijnd tijdens hun tijd bij ons, maar hebben ook aanzienlijke successen geboekt in diverse culinaire disciplines.

Registreer je hier als oud-leerling

De Vosselaarse sommelier Margaux Balemans (24) is op 17 november 2024 uitgeroepen tot de Beste Sommelier van België. Ze won in een bloedstollende finale en mag zo de prestigieuze titel op haar naam schrijven. Margaux studeerde ‘sommelier’ op de Hotelschool Ter Groene Poorte en schopte het tot de finale van de wedstrijd. Daarin moest ze het opnemen tegen toppers als Vincent Pharazijn van tweesterrenzaak De Jonkman en Elizio Masson van tweesterrenzaak Hof van Cleve. Vorig jaar werd Margaux ook al tweede. Na haar overwinning werd ze luid toegejuicht door de aanwezige wijnliefhebbers en sommeliers. Ze werkt voor Sanglier des Ardennes in Durbuy, het horeca-imperium van Marc Coucke met ook Wout Bru als chef.

Margaux Balemans: Beste Sommelier van België

“Toen ik nog maar tien jaar was, wilde ik voor mijn verjaardag telkens naar een sterrenrestaurant gaan eten. Ik vond dat veel interessanter dan speelgoed krijgen.”

Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten **)

“Joost Arijs is uitgegroeid tot een merk. Een naam die verbonden wordt met kwaliteit. De focus wordt gelegd op wat we doen. Als je goed genoeg bent en met passie en creativiteit het verschil probeert te maken, dan komt de reclame altijd naar je toe.

Joost Arijs (topchocolatier/patissier)

“Je mensen moeten het gevoel hebben dat hij bij jou beter is dan bij iemand anders. Ik probeer dat vooral door ‘normaal’ te doen. Daarmee kan je je soms echt onderscheiden terwijl het vroeger bijna verplicht was om speciaal te doen op het bord.”

Lode De Roover (Fleur de Lin *)

“Onze job is een verhaal brengen op het bord. Mensen een gevoel geven en beleving creëren. Beleving vertaalt zich ook in alles, vooral in creativiteit. Kijk, zonder veganisten en vegetariërs waren we allicht nooit zo creatief geweest met groenten. In alles schuilt een uitdaging.”

Olly Ceulenaere (Publiek *)

“Eenvoud is niet eenvoudig. Het is gemakkelijker om zaken toe te voegen, dan te schrappen. Bij de ontvangst van je gasten, bij de inrichting van je zaak, op je bord. Als je dingen toevoegt, krijg je een taart met zeer veel slagroom, maar zie je niet meer wat er onder. Achter alles wat er eenvoudig uitziet, zit vaak een hele machinerie. De mooiste dingen in het leven zijn soms de soberste.”

Gert de Mangeleer & Joachim Boudens (Hertog Jan **)

“Beleving en hospitality zijn belangrijk, maar je mag het niet overdrijven. Ik ben niet zo voor ‘veel blazen en bellen’. Beleving moet je in de eerste plaats op het bord zien. Zelf verwelkom ik ook altijd de gasten zelf bij het begin van de maaltijd. Om het ijs te breken. Belangrijk.”

Filip Claeys (De Jonkman **)

“Alles staat of valt met een goede organisatie en vertrouwen geven aan je team. Eens dat er is, moet je beleving in je zaak krijgen. Daar draait het om. Mensen willen beleving. Een verhaal op het bord krijgen.”

Sergio Herman

“Na drie jaar Ter Groene Poorte wist ik het al ‘this is it’, dit wil ik de rest van mijn leven doen. Al op de schoolbanken was ik een perfectionist. Het was nooit goed genoeg. Perfectionisme is een slechte eigenschap. Het zorgt ervoor dat je nooit rust kent en altijd beter wil doen, maar het resultaat is uiteraard van een hoog niveau.”

Roger Van Damme

Hexagon Image

Alumni in the picture: Sam Vancoppenolle

“Biologisch rundsvlees en nachtverse vis” Wie in Oostende lekker wil tafelen, kan zeker terecht in één van de zaken van Sam Vancompenolle. Sam studeerde zeven jaar aan Ter Groene Poorte en begon jong als ondernemer. Amper de twintig voorbij opende hi...

Hexagon Image

Alumni in the picture: Marieke Moyaert (Schatteman)

In de bossen van Hertsberge, op een steenworp van Oostkamp vinden we Restaurant Schatteman van Marieke Moyaert en Gregory Schatteman. Een topzaak, met topgastronomie en een topgastvrouw die ons hartelijk welkom heet in de zaak. Marieke is oud-leerlin...

Hexagon Image

Alumni in the picture: Sander Wieland (Barristo)

“We verwelkomen elke klant met een brede glimlach”Sander Wieland begon zijn opleiding aan Ter Groene Poorte met een specialisatie in bakkerij, gevolgd door een jaar als meesterpatissier. Metee na zijn studies begon hij kleinschalig: hij maakte taarte...

Hexagon Image

Alumni in the picture: Julie Houthave (Botanic Sanctuary)

“Van postsecundaire leerling tot chef-patisserie in Zilte (***)” Julie Houthave. Het bewijs dat je met passie en gedrevenheid snel kan uitgroeien tot een topper in je vak. Amper vijf jaar geleden studeerde Julie af na een postsecundaire opleiding. Ju...

Hexagon Image

Alumni in the picture: Florian Heyerick (BAR FLO)

“De titel van beste Junior Commis Sommelier van België opende heel wat deuren” Jong en ondernemend. Ook dat is Ter Groene Poorte. Wie even tot rust wil komen, kan sinds kort terecht in BAR FLO in Deinze, een hippe (lounge) bar waar je Florian Heyeric...

Hexagon Image

Alumni in the picture: Jeroen Borglevens (Robuusk)

De zeven levens van Jeroen Borglevens “Ik ga resoluut voor een mindbreak op het bord”Topchef! Cateraar! Chef aan huis! Oud-leerling!Afgestudeerd als bakker-patissier, maar via sterrenzaken als Sans Cravate en The Jane uiteindelijk zijn zaak gestart o...

We zijn trots op jouw prestaties en willen graag dat je verbonden blijft met Ter Groene Poorte en jouw vakgebied. Sluit je aan bij onze vakspecifieke Facebookgroepen om in contact te blijven met mede- alumni, vacatures te ontdekken en bij te leren.

Bakkerij

Slagerij

Hotel