×
Daan Vanslembrouck
2 October 2018
Georges Boute mag fier zijn!

De tweejaarlijkse wedstrijd Georges Boute was opnieuw een schot in de roos. De prestigieuze vakwedstrijd bracht enkele topcreaties voort.

De Georges Boute wedstrijd 2018 gaf uiteindelijk gisteren zijn geheimen prijs.
1ste prijs: Kristof De Vocht
Originaliteitsprijs: Lorentz De Meyer (oud-leerling TGP)

19de editie Georges Boute
Iedere editie van deze vakwedstrijd kadert binnen een bepaald thema. Dit jaar was dit ‘bewegen’.

Bewegen

  • In de zin van vrijheid om een sierstuk te creëren, alsook de bewegingsvrijheid voor de ontwikkeling van een gebak met verschillende structuren en zin voor traditionele smaken.
  • Ook de “move” in het beroep van de banketbakker mag terugkeren in de creatie. Dit met aandacht voor de traditionele combinaties en moderne technieken.
  • De Term bewegen of beweging kan ook inspiratie zijn van abstractie in een sierstuk of gebak.

Een beetje geschiedenis
Maar wie was Georges Boute nu eigenijk? Een vraag die wellicht velen zich stellen. Georges Boute een man was met een uitzonderlijke passie, een gedreven vakman die een grote rol heeft gespeeld in wat Ter Groene Poorte nu geworden is. Als er een tweejaarlijkse vakwedstrijd naar je vernoemd wordt, dan moet je toch iets betekend hebben.

Meer dan 50 jaar geleden legde ere-directeur Leo Boute de eerste steen van Bakkerijschool Ter Groene Poorte. Zijn vader stierf spijtig genoeg erg vroeg en hij werd opgevoed door zijn grootvader Georges Boute, een – u raadt het al – bakker!
In de jaren zestig organiseerde Georges Boute bakkerscursussen in Syntra, de vroegere vorming. Zijn doel: nieuwe bakkers en patissiers klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Beetje bij beetje groeide het idee om een echte school op te richten en kleinzoon Leo, die werkzaam was bij zijn grootvader, werd naar voor geschoven om alles in goede banen te leiden. Leo Boute werd de eerste directeur. Ter Groene Poorte was geboren.

Als eerbetoon werd later beslist om deze wedstrijd te noemen naar de eigenlijke oprichter van onze school. Zouder de Boute’s geen Ter Groene Poorte dus, en zonder Ter Groene Poorte geen nieuwe lichting bakkers, patissiers en chocolatiers die jaarlijks de arbeidsmarkt komen versterken.